Sorg

Esther der mistede to piger

Da jeg mistede en datter i en ulykke derhjemme for fem år siden, faldt hele min verden sammen, og jeg fik i de følgende år ingen hjælp til at bearbejde mit tab og min enorme sorg. Da jeg så mistede en datter igen to et halvt år efter lige så pludseligt og lige så meningsløst, var alt uoverskueligt, håbløst og sort. Jeg frygtede meget at blive fyldt op med følelser af uretfærdighed og bitterhed blandet med min egen dårlige samvittighed, over at jeg ikke havde været i stand til at redde mine børn fra en alt for tidlig død. Jeg ønskede virkelig at finde styrken til at være en glad og nærværende mor for mine andre børn, som også var fyldt med sorg, men det forekom mig uoverskueligt. Jeg kontaktede derfor flere instanser for at opsøge hjælp. Efter nogle forgæves forsøg fik jeg anbefalet Helene Grau fra forskellige sider uafhængigt af hinanden, og jeg har nu gået til samtaler hos Helene siden.

Da jeg trådte ind ad døren hos Helene, var jeg ikke engang klar over, hvilke forventninger, jeg havde. Min eneste erfaring med psykologer, var de par stykker jeg havde set en enkelt gang eller to, inden jeg kom til Helene – og de havde ikke engang selv troet på, at de kunne gøre noget særligt for mig. Men Helene troede på sig selv og Helene troede på mig.

Allerede efter få samtaler, følte jeg, at jeg havde fået redskaber til at klare mig i hverdagen igen. I starten formåede Helene at afdække årsagerne til min enormt dårlige samvittighed, og selvom jeg ikke troede, at det var muligt, at hjælpe mig til at anskue begivenhederne fra en anden vinkel, hvor kærligheden til mine børn var i centrum. Efterhånden har vi arbejdet os frem mod metoder til at bære sorgen, så jeg ærer mine englebørn og hjælper mine børn i sorg. Helene har lært mine elskede piger at kende gennem historier og tanker, og hun har præsenteret mig for måder, hvorpå jeg kan fortsat kan leve med pigerne ved min side. Sorgen er gennem processen blevet lys og fyldt med kærlighed, som stadig bruges til at ære pigerne med og til at samle familien med. Helene arbejder med en enorm indføling, professionalisme og en god hukommelse, der vidner om interesse og engagement. Når man er hos Helene føler man ikke bare, at man bliver lyttet til, men man bliver hørt, forstået og med stor respekt hjulpet til at have sig selv og sine kære med sig videre i livet. Tak til Helene for et uvurderligt stykke arbejde, der har givet mig styrken til stadig at være en nærværende mor for alle mine fire piger.

Christina og Rasmus der mistede deres pige undervejs i graviditeten

Vi stod i den lykkelige situation, at vi skulle være forældre til vores første barn, en pige. Hun skulle hedde Merle.

Den lykkelige tid endte dog med at blive afløst af ekstra bekymringer, angst og sorg, idet der blev konstateret svære misdannelser, hvilket efter omfattende undersøgelser betød, at graviditeten måtte afbrydes med en efterfølgende abort til følge.

At skulle føde vores datter uden at skulle have hende med hjem, blev med tiden for meget til at vi selv eller diverse terapigrupper, kunne få sat oplevelsen på rette hylde. Efter en anbefaling fra en nær bekendt, kontaktede vi derfor Helene for at få bearbejdet sorgen, afsavnet og tabet af Merle.

Helene har ved hjælp af hendes empatiske og imødekommende konsultationer, hjulpet os til at bearbejde oplevelsen, og få nogle nye erkendelser samt accept af vores situation. Helene har en god evne til at skabe tryghed og nærvær i hendes konsultationer. Dette sikrer, at man stille og roligt får talt sig ind på nogle sammenhænge og mønstre, vi ikke selv havde kunnet komme frem til uden Helenes nysgerrige tilgang.

Konsultationerne med Helene har bidraget til, at vi har fået en forståelse for det at være blevet forældre psykisk, uden at være blevet det fysisk. Vi valgte at tage konsultationerne sammen som par, idet vi herigennem ønskede at få redskaber til at understøtte vores forskellige måder, som mand og kvinde, at takle vores oplevelse på. Helene har været rigtig god til at tage hensyn til vores forskelligheder, men samtidigt også styrke vores parforhold, med hensyntagen til vores forskelligheder. Vi har således fået en øget indsigt i hvem vi er som personer, og som par. En indsigt der er utroligt givende, idet den kan fungere som pejlemærke i langt de fleste af livets mange valg. Vi har lært hvordan vi kan leve med Merle i vores liv. Selvom hun ikke er her fysisk, så er hun for evigt i vores hjerter, og vil altid være vores ledestjerne. Vi kan i den grad anbefale Helene.

Anne mor til lille Augusta der døde

Tiden stod stille alt imens alle mine drømme og min verden gik itu. Lægen bekræftede mine bange anelser om, at hendes lille hjerte ikke bankede. Fødslen var i gang og målstregen var lige foran os. En målstreg der pludselig blev meget utydelig og uoverskuelig at passere… Hun var så stor og fin – helt perfekt. Og hvis hendes hjerte havde slået, var drømmen om en lille familie blevet vores virkelighed. Vores virkelighed blev derimod at forstå og acceptere, at vores Augusta ikke ønskede at leve.

Tiden efter gik uden, at jeg rigtigt opdagede det. Mange spurgte ind til hvilken hjælp vi fik, og vi synes begge, at vi havde taget i mod mange tilbud og var gode til at bruge hinanden til at snakke. Jeg følte derfor ikke et behov for, at snakke med en psykolog. Jeg havde ikke brug for én, der bare lyttede til min historie eller bekræftede mig i, at det er hårdt at miste. Efter jeg fødte min anden datter gik det op for mig, at jeg ikke havde fået bearbejde tabet af Augusta. Da det hele ramlede for mig, blev jeg klar over, at jeg skulle have hjælp. Jeg hørte om Helene Grau gennem en veninde og jeg følte, at jeg ikke havde noget at miste ved at give det en chance. Mine forventninger til vores første samtale var meget store, og jeg husker tydeligt hvilken tryghed jeg følte ved bare at gøre noget for mig selv. Det var slut med at spille stærk overfor mig selv og mine omgivelser.

Jeg var helt høj efter første gang! Helene viste mig alle de værdier Augusta har givet mig, ved at gøre mig til Mor. For første gang fik jeg fokus på alt det jeg har fået, i stedet for alt det jeg havde mistet. Augusta har fået tilført en betydning i mit liv, som jeg ikke selv kunne finde. Hun har fået en helt speciel plads i mit hjerte, som jeg ikke selv kunne give hende. Vi har fået et mor-datter bånd, som jeg er evigt taknemmelig for, at Helene har skabt.

Helene´s fremgangsmåde er anderledes og unik. Efter hver samtale føler jeg mig lidt stærkere, og jeg går hjem med et fokus rettet mod den kærlighed jeg har til Augusta. En kærlighed jeg havde svært ved at udtrykke inden jeg fik hjælp. Jeg skulle have haft hjælp meget før, men jeg er bare glad for, at jeg fik taget mig sammen, for mine samtaler med Helene har gjort, at jeg er blevet en bedre mor for begge mine piger!??

Camilla der mistede sin far

Min far har været og er til stadighed det mest betydningsfulde menneske i mit liv. Da han pludselig døde, havde jeg meget svært ved at se, hvordan jeg skulle komme videre med mit liv, som var fuld af sorg, savn og en uoverskuelig hverdag. Hvordan kunne jeg leve uden ham, der af alle mennesker har bidraget allermest til, hvem jeg er, hvordan jeg går til verden? Og allervigtigst: han har elsket mig betingelsesløst og skabt et særligt stærkt bånd imellem os. Forholdet til min far var nært og kærligt men ikke ukompliceret pga. længere tids svært psykisk sygdom. Pga. hans psykiske lidelse var jeg både datter og ‘forælder’ i hans sidste leveår, samtidig med at jeg langsomt så ham glide væk og ind i sygdommen.

Da han døde, var det som at miste ham igen – og denne gang uigenkaldeligt og pludseligt. Helene har på en meget respektfuld og fin måde for det første forstået, hvem min far var, hørt på min historie og det, jeg kommer fra. Dernæst har hun givet mig sprog og tankerækker til at tage min far med mig videre i mit liv. Min far er her ikke fysisk, men han er her hele tiden alligevel, og det har jeg brug for, at han er. Ved Helenes hjælp har jeg langsomt opdaget, at jeg kan relatere til, mindes og integrere min far i mit liv og de fortællinger, jeg allerede er en del af, og som jeg kommer til at fortælle fremover. Jeg har fået en sorgproces ‘ordnet’, så jeg ikke længere synes det hele er kaotisk og meningsløst. Jeg synes, at jeg ved hjælp af samtaleforløbet med Helene har fået styr på, hvad min far – og tabet af ham – gør ved mig, og hvordan jeg kan leve videre med tingene, som de nu er. Helene og jeg har sammen stykket en ramme sammen, som giver mening for mig, og som jeg føler det er nødvendigt at have med mig videre for ikke at drukne i sorgen over min fars sygdom og død.

Marianne der mistede sin far

Jeg mistede for et år siden min far. Efter et meget kort og intenst forløb, tabte han på en skøn efterårsdag kampen til kræften. Hans krop kunne ikke mere, men hans livs ønske var stadig stærkt. At være ved hans side, var på en og samme tid rigtigt skønt, men også hårdt, da han og jeg ikke var færdige med det levede liv sammen. Min far og jeg havde på den sidste tid nogle meget intense samtaler om eksistentielle ting i livet, såsom hvad vi anså som værdifuldt, hvad der betyder noget, hvorfor vi vælger som vi gør. Vi talte også meget om min barndom, mine børn – hans børnebørn, rejser, job og fremtiden. Mindre talte vi om hans sygdom og det som vi begge vidste, kom en dag. De praktiske ting talte vi kortvarigt om og så var det på plads.

Da det hele var ovre, var der et kæmpe tomrum og et stort savn, og det var her kom Helene ind i billede. Helene var med hendes fint følende nærvær og engagement medskaber af et rum, hvor jeg kunne tale om min far og have følelsen af fortsat at være med ham. På en og samme tid bidrog Helene til at jeg kunne gøre min afsked mere intakt, men også bringe ham med ind i min fremtid som en person jeg kan konsultere på det imigære plan og fortsat være nærværende med. Der har været stunder hvor jeg har grædt, hvor Helene på en meget respektfuld måde har taget med på min rejse af minderne og via hendes spørgsmål levendegjort værdifulde øjeblikke fra min fars og mit liv. I dag et år efter min fars død, går der næsten ikke en dag hvor jeg ikke tænker på ham, det er med en vis portion vemod over at han ikke er fysisk tilstede, men det er oftere en glædesfølelse af, at han fortsat er med mig og med i mit liv. Tak Helene, fordi du bidrog som en meget opmærksom rejsekammerat, så jeg i dag i overført betydning, har et meget kært og hjerteligt rum til min far og jeg.

28-årige Maj-Britt, der mistede sin mor, da hun var 12 år

Min mor døde da jeg var 12 år gammel. I dag er jeg 28 år og savnet af min mor og tanker om døden var begyndt at fylde meget i min hverdag. Jeg har nok været lidt skeptisk og usikker overfor at skulle gå til psykolog efter så mange år, men nu er jeg simpelthen så glad for at have været gennem et samtaleforløb med Helene.
Helene har kort fortalt hjulpet mig til at min mor igen er blevet en positiv del af mit liv.

Det er svært for mig at sætte ord på hvor meget det betyder for mig og svært at forklare præcis hvordan, men jeg føler at jeg i samtalerne med Helene har fået mulighed for at lære min mor bedre at kende.

Jeg har oplevet Helene som utrolig professionel, engageret og nærværende. Hun gav fra første samtale ro om de ydre rammer i samtaleforløbet og har hver gang været meget forberedt og engageret. Den professionelle tilgang og roen om det praktisk har været meget vigtig for mig. Men vigtigst af alt formår Helene samtidig at være meget nærværende i hver eneste samtale. Helene lytter til hvad man siger og hjælper til selvrefleksion og at bringe tankerne videre fra de vante riller man nogle gange kan sidde fast i.
Det er svært at miste, men Helene har hjulpet mig med at undersøge og forstå at der bag tristheden i savnet også ligger en enorm kærlighed og med den forståelse bliver savnet varmere og lettere at bære.

Louise og Jacob forældre til et lille barn de mistede undervejs i graviditeten

Vi mistede vores barn i januar 2013. Vi var i tvivl om, hvorvidt vi skulle snakke med en psykolog om vores oplevelse, men blev anbefalet det af flere. Vi undersøgte, hvilke psykologer der havde erfaring med spædbarnsdød. Vi fandt hurtigt Helene ved hjælp af nogle søgninger på internettet og kontaktede hende derfor. Hun svarede heldigvis hurtigt, at hun kunne hjælpe os. Vi startede i samtaleterapi hos hende kort efter.

Vores samtaler med Helene har været rigtig gode. Hun har fået os til at se på vores tab fra en anden vinkel. Hun har været fantastisk til at få vendt vores verden til noget positivt, når det har set mest sort ud. Hun har hjulpet os med at forstå, hvorfor vores omgivelser har reageret som de har gjort og til at forstå hinandens reaktioner. Alt i alt har hun hjulpet os med at komme gennem en meget svær proces.

Liv, mor til Emil som døde undervejs i graviditeten

Da jeg mistede min søn stod jeg overfor en uoverskuelig ubærlig sorg. Helenes søde og meget imødekommende væsen hjalp mig med at finde hoved og hale i følelser, og gav mig nogle virkelig brugbare redskaber til at tackle min situation, og de udfordringer jeg stod overfor. Hun har været meget nærværende, og givet mig ro i kaos, og lært mig, at se tingene fra nye og meget brugbare vinkler. En uvurderlig hjælp i en meget svær situation.

Birgitte der mistede sin mand

Dejlige Helene – du har været et fyrtårn i mit mørke de seneste måneder, og det har været medvirkende til at jeg ikke er forlist. Nu har jeg mig selv med på rejsen og sejler videre som en friere sjæl. Kærligste tak og kys på panden.

Psykoterapi

Rikke

Mine samtaler med psykolog Helene Grau har givet mig et fristed, hvor jeg har følt mig velkommen, og i Helenes terapi har jeg fundet et sted, hvor jeg både kan græde og grine og stadig føle mig godt tilpas.

Helene Grau tilbyder en ufattelig støtte til sine patienter, og jeg har kun haft positive oplevelser. Hun er i stand til at skabe tryghed og hun er en fantastisk lytter. Hun dømmer mig ikke, men ser mig som et menneske, uanset hvad jeg måtte røbe at hemmeligheder i hendes terapi. Hun er den bedste psykolog, jeg har haft, og jeg kan ikke forestille mig, at jeg nogensinde vil kunne finde en tilsvarende kompetent psykolog andetsteds.??

Anette

Efter et stressforløb, som medførte en fejlmedicinering, følte jeg, at der var kaos i mit liv. Jeg indså, at jeg for første gang i mit liv havde brug for professionel hjælp. Jeg fik derfor anbefalet Helene Grau, som jeg kontaktede for en samtale. Under vores samtaler fik Helene Grau mig til at sætte ord på det, som jeg konkret frygtede og var bange for. I det videre forløb fik hun mig til at “tage kampen op” mod det, og jeg husker tydeligt, at det var nervepirrende at tage den beslutning. Men det var den beslutning, som gjorde, at jeg kom videre og fik vundet over frygten. De 9 samtaletimer, som jeg havde hos Helene Grau, har gjort, at jeg er kommet videre med mit liv – og fået et bedre liv! Jeg er idag meget taknemmelig for Helene Grau´s professionelle måde at hjælpe mig på.

Tina

Jeg er endelig blevet en ”levende” Kvinde på 37 år, jeg har for kort tid siden brudt igennem den meget tykke, nærmest brudsikre skal, der har omgivet min krop og mit sind igennem de sidste 27 år af mit såkaldte ”liv”. Jeg blev så hurtig tryg ved Helenes måde at arbejde på og det intense arrangement hun lagde i det arbejde hun udførte med så stor en forståelse, omsorg og menneskelighed, at jeg kunne mærke indeni at dette var det helt rigtige for mig. Jeg kunne lige pludselig være med i vores samtale, det var ikke bare en samtale der fløj hen over hovedet på mig, som det havde været ved de andre samtaler jeg havde været til i tidens løb. Her hos Helene fortiede jeg ingenting, holdt mig ikke tilbage, men var pludselig blevet nysgerrig på hvad bulimien egentlig var for en størrelse inde i mig.

Jeg lærte at arbejde med, at bulimien var en del af mig selv, som jeg tog ud, så jeg nærmest kunne se den i øjnene, når jeg talte til den og om den. Det var utrolig svært i starten, at tale om bulimien som en personlighed, men bulimien har en personlighed. Og de første opdagelser var nærmest uhyggelige, den måde bulimien arbejdede og ikke mindst modarbejdede mig på, var så skrammende, bulimien har så mange ansigter og var på en gang både snedig, dømmende og fuldstændig uforudsigelig. Jeg vidste i lang tid ikke helt, hvor jeg havde den og hvorfor den reagerede på mine følelser som den gjorde. Men ved stor hjælp fra Helene og hendes måde at arbejde på, lærte jeg med tiden, hvordan jeg skulle forstå den og bekæmpe den, så dens overtagelse af min krop, sjæl og sind blev mindre.

Helenes måde at arbejde på er så speciel, for det er ikke kun Helene der arbejder, men hun er også i stand til at få mig til at arbejde, forstå og sætte spørgsmålstegn ved bulimien og dens mange ansigter.

Sonja

Ved min sidste samtale med Helene formulerede jeg, at jeg igen er mit navn. De fem bogstaver er igen mine og er lig med min indre stemme, når den er stærk, glad og åben for det, som kommer. Jeg har gået hos Helene gennem de sidste 4 måneder i forbindelse med symptomer på mild depression, der endte ud i en stresssygemelding.

For mig har forløbet været en rejse både tilbage, fordi jeg har genfundet mit ståsted, mine værdier og min livsglæde, men også i høj grad en rejse frem mod mig selv – jeg er mig med en ny selvforståelse, og jeg synes, at jeg står bedre og er klogere, gladere og mere ‘voksen’ i mit eget liv end før jeg faldt sammen. Jeg kom til Helene med et ønske om at blive bedre til at høre min egen stemme og gennem samtaler og i mellemrummene, hvor jeg har brugt den viden om mig selv, som jeg løbende har fået adgang til, er jeg blevet bevidst om, hvor jeg kan hente styrke til at vælge min vej. Jeg har også fået øjnene op for faldgruber, der kan invitere mig til kompromiser, som jeg på sigt ikke kan leve med.

Jeg oplever at være blevet mødt med stor varme og anerkendelse af den person jeg er. Det er Helenes spørgsmål og opsummeringer, der har sat gang i refleksionerne og hjulpet mig til en bevidstgørelse af mine værdier, men det er min historie, der har givet forløbet indhold. Styrken for mig i forløbet er netop, at jeg oplever, at det er mine erkendelser, der har hele tiden har bragt mig videre – det er mig, der har formuleret svarene, som nu er en del af min selvforståelse. Jeg synes at jeg i Helenes sofa har opnået en stor accept af mig selv og de nødvendige forbehold, jeg altid må tage mig for at sikre, at jeg er tæt på mig selv.

Camilla

Helene begreb min problematik fra første gang, og viste respekt for hvordan jeg oplevede og forholdt mig til den sorg der var forbundet med tabet af min mor – også otte år efter hendes død. Det primære omdrejningspunkt for samtalerne var det lange sygdomsforløb, der gik forud for min mors død, om at leve med visheden om at hun skulle dø, og til sidst tabet af hende – og i kølvandet herpå fik jeg langsomt også løst op for nogle senere begivenheder i mit liv som jeg før havde følt som uhåndterlige.

Helene fremviste den største empati og professionalisme som jeg nogensinde kunne have ønsket mig. Hun hjalp mig med at få fortalt min historie i sin sammenhæng, og gennem vores samtaler, at sætte ord på min relation til min mor, og den betydning hun har for mig i dag – selvom hun ikke er her mere. Samtidig hjalp hun mig til, at forstå mange af de reaktionsmønstre og følelser som kommer af, at vokse op med en mor som er syg af kræft og angsten for at miste – og hvad der sker når denne angst går i opfyldelse. Ved at give plads til, at fortælle om den kærlighed som jeg delte med min mor, og de værdier som jeg har taget med mig, blev min angst, mit tab og min stædige insisteren på sorgens berettigelse – også otte år senere – mere konkrete og håndterlige, og deraf også meget mere forståelige. Mit savn blev her igennem berettiget på en måde jeg ikke har følt før, og den sorg som jeg vil føle altid over mit tab opleves nu mere roligt. Helene var en fantastisk katalysator for denne proces, og hendes varme og forståelse har gjort, at jeg hele vejen igennem følte mig tryg og på rette vej. Mine samtaler hos Helene føltes på mange måder som en gave som jeg har taget med mig i mit videre liv.

Eva

Helene hjalp mig ud af et 15-årigt pillemisbrug. Helenes terapi virkede, hvor andre terapiforløb aldrig nåede ind til mig. Og jeg følte mig 100 % tryg under forløbet, nok fordi hun er dybt professionel og meget engageret, men på en behagelig afdæmpet måde. Det var pga. hendes ord, jeg begyndte at tro, det kunne lykkedes – hun var mit vikarierende håb, når jeg faldt i. Og egentlig stillede hun bare en fandens masse spørgsmål uden noget “tilbage til barndom” – terapi, efter mit ønske. Der har jeg været – hos andre psykologer. Men en blotlægning af mit misbrugsmønster og en objectivisering af min pilletrang gjorde det muligt for mig at gennemskue mine misbrugsmekanismer, således at jeg blev i stand til at sige NEJ TAK ( eller rettere sagt: skrid ) til trangen. Idag fylder min pilletrang en uendelig lille del af mit liv, og jeg ser bivirkningerne – svigt af familien, følelsesløsheden, ligegyldigheden, abstinenserne, aggressionen – tydeligt, når jeg en sjælden gang får lyst til fx.at drukne vreden efter et skænderi med piller. Og jeg gider bare ikke piller mere. De skaber problemer.

Så langt har jeg aldrig været før. Så klart har jeg ikke set før. Så godt har jeg ikke haft det før. Og alt det pga. en knaldhamrende dygtig psykolog. Og mit eget arbejde, men jeg var faktisk ikke hverken særligt motiveret, eller troede på det kunne lykkedes, da jeg startede hos Helene. Men motivationen og troen kom gennem en sublim terapiform hos en psykolog med dyb viden om misbrugs problematikker. Der FINDES andre veje. Jeg har fundet min.

Rikke

Jeg har igennem flere år haft gentagne svære depressioner med adskillige længerevarende indlæggelser. Jeg har 2 gange været behandlet med ECT. Jeg har heldigvis en god familie, der har været der for mig midt i mit kaos. I perioder har jeg været rimelig velfungerende, så jeg kunne passe mit job dog på nedsat tid. Jeg er tilknyttet distriktspsykiatrien med samtaler med psykiater og medicinsk behandling.

For godt et år siden fik jeg tilbudt samtaler med Helene. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle sige ”Ja tak”. Jeg var parat til at gøre hvad som helst for at få det bedre. Jeg har haft samtale med Helene ca 1 gang om ugen siden da. Det er hårdt, – meget hårdt at fordybe sig i og forstå de mekanismer, der har ført en ind i total håbløshed og taget livsmodet fra en, men det er befriende at gøre en indsats selv frem for kun at modtage passiv behandling med medicin. Men man skal have et vist overskud for at få noget ud af samtalerne, altså ikke være helt nede i mørket.

Helene er meget professionel, dygtig, og reel, meget omhyggelig og omsorgsfuld. Selvom det er Helene der er ”eksperten”, drejer det som et reelt samarbejde, hvor begge parter yder noget. Helene møder en med respekt og ser en som et værdifuldt menneske. Man får en fornemmelse af, at man er noget ganske særligt. De ting, man er oppe imod, bliver ved samtaler med Helene, konkretiseret og kan derfor lettere forstås og bekæmpes. Helene forstår også at fremdrage de værdifulde ting man har taget med sig i livet. Værdier, som man opdager, at man har kunnet holde fast ved, selv når man er allerlængst nede. Det bliver man stolt og glad over.

Under samtalerne får man af og til en pludselig indsigt, som gør en helt høj ”Nåh , det er sådan det hænger sammen”, og andre gange bliver man guidet hen mod målet, næsten uden man mærker det. Man skal selv resonere sig frem til en løsningsmodel, Helene serverer ikke bedrevidende nemme løsninger, så man får ikke noget forærende.

Jeg har indset, hvordan de negative tanker præger ens livssyn og styrer hele tilværelsen, og jeg har forstået, hvordan tankerne manipulerer med min egen selvopfattelse. Fordi det er så indgroet, en selvfølgelighed og en vane, at tankerne følger den negative vej, så falder man i vandet den ene gang efter den anden. Det er meget svært at komme væk fra det spor. Men min fokus har flyttet sig, så jeg har indset, at det ikke er mig som person, der er synderen, men det er noget tankerne gør ved mig. Jeg har fået rigtig god hjælp af Helene. Resultatet er sliddet værd. Jeg har fået tro på fremtiden.